A modern hátizsák rövid története

A hátizsákok sok ember számára nélkülözhetetlenek: dolgozók, utazók, túrázók és főleg diákok. Az elképzelés, hogy a felszerelést a hátadra erősítsd egyáltalán nem új, a modern, diákoknak szánt hátizsák meglehetősen fiatal – mindössze 45 éves –, ám a rövid idő alatt több új divathullámmal találkozott és sok változáson esett át.

Iskola orientáltság

A diákok könyveinek első szállítóeszközei egyáltalán nem voltak csomagszerűek, hanem inkább bőr- vagy ruhaszíj (alapvetően öv), amelyet egy köteg könyv köré erősítettek, hogy könnyebben szállítsák őket. Ezek a hevederek sok évtizeden át használatban maradtak, de végül kimentek a divatból.

Fordulópont

Minden megváltozott, amikor feltalálták az első könnyű nylon pántokkal rendelkező táskát, amely szélesre tárta az ajtót a hátizsák tervezéséhez. Gerry Outdoors azt állítja, hogy 1967-ben alkotta meg a legelső létező modern nylon hátizsákot (ugyanebben az évben nyitotta meg üzletét a JanSport is). A kicsi és könnyű hátizsák más, felszereléseket gyártó márkák között is felkapott lett, és rendkívül népszerűvé vált a szabadtéri tevékenységek kedvelői körében.

A modern trend

Míg az eredeti diákoknak szánt hátizsák a tanulók igényeire reagálva jött létre, a modern hátizsákok, amelyek többnyire az esztétikai szempontokat szem előtt tartva készülnek, az utóbbi évtizedekben váltak népszerűvé. A hátizsákok már nem csak az iskolába cipelésről szólnak. Részei a diák identitásának.

Napjainkban

Most, egy olyan korban, amikor az iskolák egyre inkább a digitális eszközökre hagyatkoznak, a tervezők újragondolják a hátizsákokat, és kisebb, karcsúbb táskákat hoznak létre, amelyekben beépített rekesz van laptopok és okostelefonok számára.

 

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.